Jarmark Wielkanocny oficjalnie otwarty
Prezes Janusz Kowalski reprezentował Małopolską Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w uroczystym, oficjalnym otwarciu Jarmarku Wielkanocnego organizowanego przez Krakowska Kongregację Kupiecką. Oficjalną formułę otwarcia z estrady pod Wieżą Ratuszową wygłosił prof. Andrzej Kulig, wiceprezydent Krakowa. Na otwarcie wystąpił Zespół Pieśni i Tańca „Krakowiacy”.
W otwarciu uczestniczyli min. Bogusław Kośmider, zastępca prezydenta Krakowa, ks. inf. Dariusz Raś, archiprezbiter Bazyliki Mariackiej oraz Wiesław Jopek, prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej. Goście honorowi przeszli spacerem przez Jarmark, a prof. Andrzej Kulig na dobrą wróżbę w nadchodzących wyborach na prezydenta Krakowa dostał podkowę szczęścia od kowala Grzegorza Wróbla, który prowadzi kuźnię na Jarmarku Wielkanocnym.
Na Jarmarku Wielkanocnym działają 82 kioski handlowe oferujące towar z naszego regionu, jak również z innych miast Polski. W tegorocznej edycji jarmarku prezentować się będą także wystawcy z zagranicy, m.in.: z Litwy, Ukrainy, Słowacji i Węgier. Produkty oferowane przez kupców to przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy, świeczki, pisanki, ręcznie malowana porcelana, obrusy, serwetki, plecionki, wyroby z ekologicznego drewna, wałki oraz pamiątki. Ponadto na prośbę wiceprezydenta Andrzeja Kuliga organizatorzy udostępnili dwa kioski dla przedsiębiorców z remontowanych ulic Zwierzynieckiej i Kościuszki.
W ramach pomocy walczącej Ukrainie organizatorzy udostępnili bezpłatne stoisko przeznaczone dla Miasta Zaprzyjaźnionego Kijowa oraz miejsca targowe dla instytucji charytatywnych. W tym roku swoje wyroby prezentują takie Instytucje Charytatywne jak m.in. Polski Związek Głuchych, Katolickie Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych i ich Przyjaciół „Klika”, Stawiamy na Łapy, Stowarzyszenie Pomocy Socjalnej Gaudium et Spes Warsztaty Terapii Zajęciowej, Fundacja Człowiek dla Zwierząt, Wolontariat św. Eliasza i Domu Seniora, Fundacja L’ Arche. Dochód ze sprzedaży produktów i ozdób świątecznych na tych stoiskach zasili budżety tych instytucji.
Bogata jest też oferta małej gastronomii z polskimi potrawami z grilla, z pierogami wg staropolskich receptur. Jest stoisko serwujące zupy m.in.: żurek, kwaśnicę, pomidorową, czosnkową, dyniową, barszcz ukraiński, grochówkę oraz grzybową. Można skosztować cieszącą się od wielu lat powodzeniem pajdę chleba ze smalcem, masłem czosnkowym, boczkiem, cebulą i ogórkiem. Są też zapiekanki, szaszłyki, burgery, sery holenderskie, przyprawy i kiełbasy węgierskie, sery góralskie, węgierskie kurtoszo-kołacze, langosze, litewskie wędliny i ciemny chleb, miody i wyroby pszczelarskie, herbaty z różnych regionów świata, lizaki, orzechy prażone, migdały, słonecznik, bakalie, owoce w czekoladzie, ciasta domowe, tradycyjne słodycze tureckie, chleby oraz tradycyjne pierniki, krówki rzemieślnicze. Organizatorzy starają się, aby przed samymi świętami punkty małej gastronomii oferowały przynajmniej jedną potrawę związaną ze Świętami Wielkanocnymi.
Jak co roku można też odwiedzić kuźnię, w której odbywają się pokazy kowalstwa. Tam też można nabyć podkówkę ze swoim imieniem.